Ochutnali jste už velké množství čajů a máte rádi chuť zeleného čaje? A ochutnali jste už čaj matcha? Tento čaj je naprostým unikátem mezi čaji, protože se připravuje úplně jinak než další typy čaje. Matcha má jasně zelenou barvu, čímž vyniká nad ostatními čaji. Je to z toho důvodu, že matcha se vyrábí z mladých lístků čajovníku, které se dále nezpracovávají, jako třeba fermentací, a z toho důvodu nedojde ke změně barvy. I výsledný nápoj je jasně zelený. Jak už jsme řekli, matcha je známá pro prospěšné účinky na náš organismus. Najdeme v ní velký obsah antioxidantů, a to zejména katechinů, které chrání tělo před volnými radikály.
Zvyšuje také naši energii a soustředění. Matcha totiž obsahuje docela vysoký obsah kofeinu, který nám dodává energii. Ale na rozdíl od kávy se uvolňuje postupně, což zabraňuje náhlému vystřelení a poklesu energie, jako tomu bývá u kávy. Matcha také podporuje metabolismus, stejně jako zelený čaj. Podle některých studií může zvýšit metabolismus natolik, že nám pomůže se spalováním tuků, což je skvělé, pokud se snažíme hubnout. Matcha obsahuje také látky, které mají uklidňující účinky. Pomáhají nám se zlepšením nálady a matcha je skvělá k pití pro ty, kteří jsou ve velkém stresu nebo trpí lehkými úzkostmi.
Pít matchu ale není jen tak. Nepřipravuje se totiž jako ostatní čaje. Potřebujete k ní také speciální vybavení, které vám pomůže docílit toho, že připravíte nápoj jako japonští mistři čaje. Pamatujte, že matcha se nezalívá vroucí vodou. Poté, co ohřejete vodu ji musíte nechat chvilku odstát, aby nedošlo ke spálení čajového prášku. Poté budete nápoj šlehat pomocí speciální metličky, čímž vytvoříte jemnou pěnu, která je u matchy žádoucí. Nakonec ji budete servírovat ve speciální čajové misce, z které se pije v asijských zemích a je to součást čajové tradice.